Sivut

sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Vinkkejä pienen kodin jätteiden lajitteluun

Ollessani yläasteella koin jonkinlaisen luonnonsuojeluherätyksen. Paasasin ilmastonmuutoksesta kotona ja yritin saada muita kulkemaan bussilla töihin, turhaan tietysti. Jotain sain vimmaisilla ekopuheillani aikaan kuitenkin: Tulostin netistä isot jätteidenlajitteluohjeet, teippasin keittiön kaapin oveen ja sain vanhemmat ostamaan jätteidenlajitteluastiat muillekin kuin kaatopaikka- ja energiajätteille. Nämä ohjeet ovat vieläkin paikoillaan, teipit jo repeilleinä ja lajittelu on meidän perheelle itsestäänselvyys. 

Muuttaessani omaan kotiin, otin saman ideologian mukaan. Vaikka en ole enää yhtä ehdoton maailmanparantaja kuin 14-vuotiaana, koen jokaisen velvollisuudeksi edes yrittää tehdä oman osuutensa ympäristön eteen. Jätteiden lajittelu on pieni asia itselle, mutta silläkin voi olla iso vaikutus. Ymmärrän, jos kodin lähellä ei ole jätteenkeräyspisteitä, mutta ainakin näin kerrostalossa asuessa, jossa takapihalta löytyy lähes kaikki mahdolliset astiat, en näe mitään syytä heittää kaikkia roskia kaatopaikalle, jossa niistä ei ole mitään hyötyä. 

Pienessä asunnossa voi kuitenkin tulla ongelma, että mihin sijoittaa järkevästi jätteidenlajitteluastiat. Jaankin nyt muutaman vinkin, miten omassa kodissani olen sen järjestänyt. Käytännössä samat järjestelyt ovat myös olleet 30m yksiössäni, joten oikeasti pienessäkin asunnossa lajittelu on mahdollista!

Keittiöstä löytyvät tietysti allaskaapista eniten käytetyt astiat: energia- ja kaatopaikkajäte, sekä biojäte. Tässä asunnossa ei ollut valmiiksi jostain syystä astioita, joten nuo ovat Clas Ohlsonilta. 


Apupöydän alle mahtuvat muovirasioihin metalli- ja lasijäte. Pattereita tulee niin vähän, etten niille ole omaa astiaa hankkinut. Eteisessä on Ikean valkoiset jätteidenlajittelukassit, joihin laitan kartongit ja pullot. Ei ehkä kovin esteettistä jonkun mielestä pitää eteisessä lajitteluastioita, mutta omaa silmääni ne eivät haittaa ja ennen vieraiden tuloahan ne voi aina tyhjentää. Kassit ovat muovia, ja hihnoista kantamalla helppo tyhjentää.
Makkarissa olen ottanut ison korin lehtikoriksi. Monet ovat muuten ihmetelleet, että miten kori oikein tyhjennetään. No, ihan vain heittämällä lehdet Ikean siniseen kassiin ja pihalle, ei sen kummempaa! :D


Eli luovuutta vain peliin, ja toivottavasti joku sai tästä postauksesta vinkkiä omaan kotiinsa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti