Sivut

sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Musta retro-tv-tuoli

Kotiini on tullut uusi huonekalu, nimittäin tämä musta nahkainen tv-tuoli. Itse asiassa siihen liittyy enemmän tunnearvoa kuin mihinkään muuhun huonekaluuni, joten on pakko kertoa tarina tuolin takaa.


En ole koskaan ollut päiväkodissa, vaan vietin suurimman osan lapsuudesta ukilla ja mummilla päivähoidossa. Keskellä olohuonetta oli tämä musta nahkainen tv-tuoli, josta muistan ukin katsoneen mm. Kauniita ja rohkeita. Meillä oli usein tapana ukin kanssa istua yhdessä tuossa tuolissa, minä siis ukin sylissä ja pitää eräänlaisia "oppitunteja". Välillä opeteltiin eläimiä luontokirjoista, välillä englannin alkeita äidin vanhoista koulukirjoista ja koska ukki oli kiinnostunut mm. tähtitieteestä, osasin planeetatkin ulkoa Merkuriuksesta Plutoon ennen kouluun menoa.


Joskus teini-iässä kun aloin innostua sisustamisesta, päätin että jos ukki ja mummi joskus tuolista luopuvat, otan sen itselleni. Tarkoitus oli että joskus isona omistaisin ihan oman leffahuoneen mihin tuolin sijoittaisin, mutta se päätyikin minulle jo nyt, kun äiti yllättäen kesällä kertoi mummin luopuvan tuolista. Onneksi on tilava olohuone! Tuoli matkasi Pohjois-Karjalasta pikavauhtia Lahteen.


Tv-tuoli on siis, aitoa retroa, mummin muistikuvien mukaan 60-luvun lopulta, todennäköisesti Lahden Askosta. Ei voi taas kuin ihmetellä, miten laadukkaita vanhat huonekalut ovat. Tuoli on kovasta käytöstä huolimatta erittäin hyvässä kunnossa, eikä sen ikää välttämättä uskoisi.
Jotenkin jännästi noita ukin ja mummin huonekaluja on vaan tänne olohuoneeseeni vuosien saatossa kertynyt. Ukkia ei enää ole, mutta onneksi ehdin pelastaa tv-tuolin. Tykkään yhdistellä vanhaa ja uutta, ja ei se nyt mielestäni mitenkään hassummalta täällä näytä. Toivon vain, että nahka kestää kissankynnet paremmin kuin sohva...

1 kommentti: